Thursday, July 26, 2012

Puasa 20 Jam Sehari di Arctic Circle!


بسم الله الرحمان الرحيم
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Umat Islam di negara Arctic Circle berpuasa 20 JAM SEHARI???

Terkejut telinga, eh jantung mendengar ulasan pembaca berita NTV7 semalam.

La, ingatkan kita je yang 'menderita' puasa 14 jam sehari, rupa-rupanya ada lagi saudara-saudara kita yang lagi mencabar Ramadhannya! Takdela..puasa kerana Allah mana ada istilah 'menderita' kan? (senyum) Semuanya kita lakukan kerana sayangkan Allah. Kerana mengharapkan reda Allah.

Bayangkan kawan-kawan,
waktu bersahur mula pada pukul 3 pagi, berbuka puasa pukul 11.30 malam!

Maknanya, dalam masa 3 1/2 jam tulah nak berbuka, solat maghrib, solat isyak, tarawih, pastu sahur terus. Lebih-lebih lagi bekalan makanan halal sukar didapati. Hmm, tak terbayang macam mana keadaan seorang ibu nak memasak untuk keluarganya.

Tapi itulah realiti bagi suatu keluarga Sudan yang berhijrah daripada negara mereka dan kini menetap di Finland, salah satu negara yang terletak di dalam Arctic Circle.

Apa itu Arctic Circle?

Silalah baca wikipedia, the popular online library atau google saja. Sekarang kan zaman 'jari menguasai dunia' (zaman touch screen dan internet)..haha.

Negara-negara di Arctic Circle

Ringkasnya, Arctic Circle ni satu lingkaran imaginatif dekat Kutub Utara bumi. Maksudnya kalau anda pergi ke Finland, Norway, Greenland, Rusia atau mana-mana negara yang termasuk di dalam Arctic Circle, selama-lamanya anda tak akan berjaya menjumpai garisan Arctic itu, walaupun anda mengorek sehingga ke lubang cacing. Ia cuma lingkaran yang dilukis oleh manusia di atas peta, untuk memudahkan pembahagian kawasan dan mencipta satu subjek di sekolah, iaitu Geografi. haha.

Garisan merah kat atas tu lah "Arctic Circle". Oh geografiku..

Jadi,
bila anda ke Big Apple atau Dunkin Donuts, jangan ingat perut sendiri je. Sambil-sambil memilih juadah untuk berbuka tu, ingatla saudara-saudara kita nun jauh di Kutub Utara yang berpuasa dalam iklim yang lebih mencabar berbanding kepanasan khatulistiwa yang kita keluhi saban hari, di mana matahari beraja di langit selama 20 jam sehari. (Arrgghh..kalau aku ketulan ais mesti dah lama cair..)

20 jam sehari...waah


Aaah..donut Arctic Circle idamanku..No comments: